Kornell

Fra Kolding i Jylland. Cornus kousa i juni. Blomstene blir rødere med tiden.

….eller «Dogwood», som amerikanerne kaller skjønnheten, er en av de viktigste slektene av busker og trær i hagen. De fremste blant dem er blomsterkornellene. Blomsterkornellene er ikke så ofte å se i norske hager og på turene mine til Danmark og England slår det aldri feil; Eksemplarer av Cornus florida og Cornus kousa får hele gruppa til å stoppe opp og på forskjellig vis uttrykke sin overraskelse og glede over synet. Spørsmålet er da alltid: «Dette kan vi vel ikke få til i Norge?» Jeg bedyrer da at jeg har sett flere velvoksne blomsterkorneller i Norge. Svaret vekker stor glede og en dash mistro, må jeg innrømme. Skepsisen er på sin plass. Ingen av artene har blitt funnet verdige en plass i Sortslista til Hageselskapet. La meg nyansere: Cornus florida fra Amerika er visstnok ingen enkel plante å dyrke. Frostfølsom og kresen både på jord og plassering. Eller? Kanskje den ikke har fått sjansen til å vise hva den er god for? La oss likevel legge den til side og konsentrere oss om arten Cornus kousa fra Øst-Asia, Koreakornell kalt. Spesielt interessant er varieteten C. kousa var. chinensis fra Kina. Den er mest hardfør og den som mest ligner et tre og ikke en busk. Dette er blomsterkornellen som er avbildet i denne artikkelen. Det lille treet blir inntil tre meter høyt og i de siste åra har jeg sett flere fine (men foreløpig ikke så store) eksemplarer i Østfold. Det er også Cornus kousa du vil støte på oftest i hagesentrene. Hold øynene oppe etter sorten ‘China Girl’! Det fins en tredje art blomsterkornell, C. nuttalli fra det vestlige Nord-Amerika (C. florida vokser i øst). C. nuttalli skal være den vakreste av de tre artene. En krysning mellom de to amerikanske artene har blitt døpt ‘Eddie’s White Wonder’. Denne har jeg sett og jeg kan ikke få rost den nok. Store, kritthvite høyblad. Og det fine er at den er like hardfør som de tøffeste koreakornellene.

Hva er forresten hardførheten? Skal en være streng, må vi sette sone 3 eller bedre som et krav. Det er ingenting i veien for å prøve utenom sone 3-området hvis lokalklimaet er bra. Jeg vil gjerne at du forsøker og at du meddeler meg resultatet.

Hvor lenge skal vi få lov til å kalle disse vidunderlige små trærne «blomsterkorneller»? Alle tre arter av korneller med store høyblad er kastet hodestups ut av slekta Cornus og inn i ei nyopprettet slekt, Benthamidia. Jeg foreslår at vi inntil videre later som ingenting.